STRES NA RADNOM MJESTU

Ako stres definiramo kao reakciju psihosomatske prirode na neki događaj koji smo procijenili opasnim ili prezahtjevnim, sa sigurnošću možemo zaključiti da ne postoji osoba koja se u životu nije susrela s njim. „Okidači“ stresa razlikuju se od osobe do osobe i ovisni su o subjektivnoj percepciji.

Još prije deset godina Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je stres na radnom mjestu svjetskom epidemijom, a prema podacima prikupljenima u Europskoj uniji, stres na poslu osjeća 22% zaposlenika. U današnje vrijeme svaki je posao stresan, bez obzira na kakvoj se poziciji nalazimo i koliko odgovornosti nosimo, jer doživljaj stresa ne ovisi o vrsti posla, već o načinu na koji se suočavamo s njim. Faktori koji utječu na to kako percipiramo stres uključuju naša uvjerenja, očekivanja, mogućnost kontrole, razinu samopouzdanja, razinu samopoštovanja, udovoljavanje drugim ljudima, perfekcionizam i osobnost.

Povećani stres povezuje se s patogenezom brojnih kliničkih stanja, poput povišenog krvnog tlaka, pada funkcije imunološkog sustava, kardiovaskularnih bolesti kao i patopsihološkim stanjima kao što su depresija, nesanica, anksioznost i nisko samopoštovanje. Sve navedeno dovodi do smanjenja radne učinkovitosti i povećanja broja izostanaka s radnog mjesta, istovremeno umanjujući zadovoljstvo i zaposlenika i poslodavaca.
Primjene određenih tehnika opuštanja, poput vježbi disanja, masaža te aktivnog ili manualnog istezanja uvelike pomažu u savladavanju stresa.

Svrha je poticanje pravilnog disanja, jer većina ljudi zbog stresa i lošeg držanja ne koristi cijeli kapacitet pluća, te diše površinski i plitko. Pravilno disanje smiruje, opušta, opskrbljuje tijelo dovoljnom količinom kisika, pozitivno djeluje na srčanožilni sustav i smanjuje stres.
Svrha je smanjenje napetosti u mišićima uzrokovane stresom. Vježbama istezanja osvješćuju se dijelovi tijela na kojima se radi i postiže se psihička i fizička opuštenost.

U centru za masažu i rekreaciju Massa možete pronaći aktivnosti koje najbolje odgovaraju afinitetima vaših zaposlenika. Sportske aktivnosti i metode opuštanja luče hormone koji nas čine smirenijima, opuštenijima i sretnijima. Kako stres više nikada ne bi bio u boljoj kondiciji od vas, uzvratite mu aktivnostima koje će potaknuti pozitivne promjene vašega tijela i duha.

Vaša Massa